Mens erger je wel!

04-08-2018

Mag ik jou wat vragen? Jij kent beslist iemand die zo nu en dan het bloed onder je nagels vandaan haalt. Niet? Die zoon die zo chaotisch te werk gaat en daardoor altijd wel iets vergeet. Die vriend(in) die elke keer alle aandacht naar zich toetrekt. Die buurman die je erg grof vindt omdat hij nooit een blad voor de mond neemt. Wel, ze hebben allemaal jouw grootste levensles in handen. Ja, echt wel!

De eigenschappen die jij zo irritant vindt zijn de eigenschappen van jezelf die je té krachtig probeert weg te moffelen. De volgende keer dat je je mateloos ergert aan een eigenschap van een ander, weet dan dat die ergernis jou veel goeds te bieden heeft. Alleen moet je durven in de spiegel te kijken. Durf jij de uitdaging aangaan? Lees dan verder.

De uitslover, de luierik, de opschepper, de ijdeltuit, ... ze laten allemaal die kant van jezelf zien die jij hebt weggestopt. Niet zo fijn om te horen, hé? Want dat houdt in dat die ergernis die jij ervaart ook iets over jezelf vertelt. Hoe komt het dat je jezelf niet toestaat om eens lekker lui te wezen? Hoe komt het dat je je steeds ergert aan iemand die altijd in de belangstelling wil staan? 

De volgende keer dat je je mateloos ergert aan een eigenschap van een ander, weet dan dat die ergernis jou veel goeds te bieden heeft. Alleen moet je durven in de spiegel te kijken.

Het zit zo. Toen jij in het verleden die kant van jezelf liet zien, werd dat op een negatieve manier onthaald. Ofwel volgde er een veroordelende uitspraak ofwel een straf of er werd om gelachen. Een voorbeeldje: jij ergert je verschrikkelijk aan iemand die zelden of nooit initiatief neemt, die altijd afwacht tot een ander in actie schiet en dan zal volgen. De kans is groot dat je opgroeide in een gezin waar die kant van jezelf werd veroordeeld. Er werd van jou verwacht dat je de handen uit de mouwen stak. Misschien was het zelfs noodzakelijk dat je dat deed. Je moest wel de verantwoordelijkheid opnemen omdat je ouders of verzorgers om één of andere reden het niet deden of niet konden, bijvoorbeeld omdat je een vader of moeder had die zelf hulp nodig had. Jij deed dat om het gezin draaiende te houden. Misschien moest jij wel zorg dragen voor je broers en/of zussen  omdat jij de oudste was. Daardoor ontwikkelde jij zeer sterk jouw verantwoordelijkheidsgevoel en daadkracht. En daar is niets mis mee. Het gevolg is dat je het in je volwassen leven erg moeilijk vindt om een afwachtende houding aan te nemen en/of de verantwoordelijkheid aan anderen over te laten. Dat zijn de eigenschappen die jij wegmoffelt en die je in je volwassen leven gaat veroordelen elke keer als je ze opmerkt in een andere persoon. Daaruit ontstaat de ergernis die je voelt. 

De eigenschappen die jij wegmoffelt zijn de eigenschappen die jij gaat veroordelen elke keer als je ze opmerkt in een andere persoon. Zo ontstaat de ergernis die je voelt.

Een volgende keer dat jij je ergert aan een ander, kan je jezelf de vraag stellen: Waardoor raak ik zo geïrriteerd? In dit geval, de afwachtende, niet-in-actie-tredende houding van bijvoorbeeld je collega. Wat die ander jou spiegelt, is dat jij die eigenschap wel wat meer mag ontwikkelen want in sommige situaties is het erg handig om vanuit deze houding te handelen. Bijvoorbeeld: als jij een sterk ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel hebt en merkt dat alles steeds op jouw schouders terecht komt, dan kan het jou helpen om zo nu en dan eens te zeggen: ik doe het niet. En de verantwoordelijkheid niet op te nemen. Het gekke is dat daardoor anderen vaak anders zullen reageren. Waarschijnlijk begrijpen ze aanvankelijk niet zo goed wat er gebeurt want zo kennen ze jou niet. Maar doordat jij weigert om het te doen, zullen zij ertoe aangezet worden om in actie te schieten. En dat levert jou iets positiefs op. Dan kan jij ook eens achterover leunen in je luie stoel en genieten. Je hiervan bewust zijn zorgt ervoor dat je evenwichtiger in het leven staat en de kans dat je bijvoorbeeld overspannen wordt of met een burn-out te maken krijgt, veel kleiner wordt. 

Wat die ander jou spiegelt, is dat jij die eigenschap wel wat meer mag ontwikkelen. In sommige situaties is het erg handig om vanuit die houding te handelen.

Bijkomend positief gevolg is dat je minder irritatie en meer geluk gaat ervaren omdat je de verstoten kanten in jezelf leert herkennen en weer integreert in je leven en ze niet langer veroordeelt. Dus onthoud: je leert het meeste van de mensen aan wie jij je het meest ergert. Het is dus goed om je te ergeren.   :-)  Stof om over na te denken. 

Gebaseerd op de persoonlijkheidstheorie van het Amerikaanse psychologenechtpaar Hal en Sidra Stone, dat de Voice Dialogue-methode ontwikkelde. Meer info over deze theorie vind je hieronder (pdf-bestand) of op de website van het Voice Dialogueinstituut .      

Zichtbaar worden    BTW : BE 0682.990.163
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin